Maak een informatie pakket voor de cliënt

Bespreek de redenen om te drinken of om juist niet te drinken. Bijvoorbeeld: ‘ik kan beter ontspannen als ik drink’ of ‘ik word er agressief van’.  Of: ‘ik wil minder drinken’ of  ‘ik kan niet slapen zonder een drankje’.

Selecteer enkele teksten die aansluiten bij de situatie van de cliënt. Door middel van het plusteken en voeg je ze samen tot een pakketje. Dit kun je vervolgens direct printen of via de website mailen naar de cliënt.
Kom er in het volgende gesprek op terug. Was te tekst herkenbaar? Hoe denkt je cliënt hierover?
Zo blijft het drinken en het eventueel veranderen daarvan onderwerp van gesprek.

Ga voor meer informatie over alcohol naar http://allesoverdrinken.nl/

alcohol
Alcohol & agressie
alcohol
Alcohol & angst
angst
alcohol
Alcohol & depressie
alcohol
Alcohol & psychose
psychose
alcohol
Ben ik verslaafd?
alcohol
Beter slapen zonder alcohol
alcohol
Bij twijfel tussen stoppen of minderen met alcohol
alcohol
Direct aan de slag met minder drinken
alcohol
Omgaan met zin in drinken (uitlokkers)
alcohol
Test je kennis | Alcohol
alcohol
Test je kennis | Alcohol | Antwoorden
alcohol
Tips bij het stoppen met alcohol
alcohol
Tips om te minderen met alcohol
Toevoegen

Alcohol & agressie

Alcohol maakt verhoogd prikkelbaar en kan leiden tot uitbarstingen van agressie.

Alcohol en agressie
Alcohol werkt ontremmend. We hebben manieren ontwikkeld om ons gedrag onder controle te houden, maar onder invloed van alcohol werken deze manieren niet meer. Het gebruik van alcohol kan leiden tot uitbarstingen van agressie. Bij veel huiselijk geweld speelt alcohol een rol. Ook daders van ‘zinloos geweld’ verkeren vaak onder invloed van alcohol.

Alcohol maakt verhoogd prikkelbaar. Kleine irritaties kunnen leiden tot fikse uitbarstingen. Het vermogen tot relativeren en incasseren wordt minder.

Voor de omgeving wordt het gedrag steeds moeilijker voorspelbaar, ze zullen meer afstand gaan nemen.
Als er agressie ontstaat na het gebruik van alcohol, dan is dat een goede reden dit alcoholgebruik aan te pakken. Niet alleen voor iemand zelf, maar ook voor de mensen in zijn omgeving.

Toevoegen

Alcohol & angst

Regelmatig en veel alcohol drinken maakt labiel en zorgt dat iemand angstiger wordt. De oorzaak van de angst wordt niet weggenomen door drank.

Alcohol en angst
Een gevoel van angst kan functioneel zijn; dit is een natuurlijke reactie op een bedreigende situatie, het houd je op je hoede en beschermt je. Soms is het echter zo dat de angst te groot wordt en het leven gaat beheersen. Iemand durft bijvoorbeeld de deur niet meer uit, of is bang om te gaan slapen.
Alcohol drinken kan een hulpmiddel zijn geworden om met angst om te gaan. Onder invloed durft iemand meer, het angstige gevoel wordt gedempt. De alcohol helpt tijdelijk als symptoombestrijder. Maar het lost natuurlijk niets op. Er is steeds meer alcohol nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

Regelmatig en veel alcohol drinken maakt labiel en zorgt dat iemand angstiger wordt. De oorzaak van de angst wordt niet weggenomen door drank.

Als men echt iets wilt veranderen, en met angst wil leren omgaan, dan past daar geen alcohol bij. Je kunt leren steeds meer te durven zonder dat daar alcohol voor nodig is. Iemand kan leren zijn angst te overwinnen, en elke behaalde stap geeft weer nieuwe moed voor de volgende stap. Dit kun je alleen doen of met steun van de omgeving, en desgewenst kan er ook professionele hulp bij worden ingeroepen.

 

Toevoegen

Alcohol & depressie

Alcohol is een beruchte veroorzaker van depressie. Als iemand stopt met drinken, zal deze depressie meestal verdwijnen.

Alcohol en depressieve klachten
Alcohol verdooft, ook het gevoel. De somberheid lijkt minder voelbaar, de eenzaamheid drukt minder. De lege uren lijken sneller te verglijden. Irritaties worden gemakkelijker weggewuifd. Onder invloed , geeft alcohol verlichting: je bent wat onverschilliger als je onder invloed bent. Op de lange termijn helpt het echter niet. Zodra de alcohol is uitgewerkt zijn de vervelende gevoelens terug.
Nare gevoelens wegdrinken is dus geen oplossing. Het is zelfs zo dat alcohol op den duur juist depressieve gevoelens versterkt en zelfs veroorzaakt!

Alcohol is een beruchte veroorzaker van depressie. Als iemand stopt met drinken, zal deze depressie meestal verdwijnen. Voor slechts een kleine groep geldt dat ze last blijft houden van depressieve klachten nadat men een aantal weken is gestopt met drinken. Dit kan met medicatie en therapie behandeld worden. Een depressie kan echter niet effectief behandeld worden zolang er nog alcohol in het spel is. Als iemand stopt met drinken, staat hij weer meer open voor positieve dingen.

Tot slot: negatieve gevoelens horen bij het leven: een rotdag, irritaties, slecht nieuws, weinig energie, je alleen voelen. Zonder alcohol is het gemakkelijker deze dingen te overwinnen, ze te relativeren en weer de moed te vinden positieve ervaringen op te zoeken.

 

Toevoegen

Alcohol & psychose

Voor mensen die last hebben (gehad) van psychotische verschijnselen, is het gebruik van alcohol af te raden. Het effect van de alcohol is onvoorspelbaar en kan een psychose uitlokken.

Alcohol en psychose
Psychotisch betekent eigenlijk ‘in de war zijn’; we spreken van een psychose als iemand het contact met de realiteit kwijt raakt. Hij hallucineert, ziet of hoort dingen die anderen niet waarnemen. Daarbij hoort een gevoel van dreiging of angst. Het denken raakt ook verstoord, krijgt vaak een achterdochtige lading: waanideeën over complotten, achtervolgingen, afluisterpraktijken of beïnvloeding van de hersenen.

Voor mensen die last hebben (gehad) van psychotische verschijnselen, is het gebruik van alcohol af te raden. Het effect van de alcohol is onvoorspelbaar en kan een psychose uitlokken.

Soms kan het dempende effect welkom zijn. Een volgende keer is het effect wellicht ontremmend en gebeuren er ongelukken. Mensen kunnen ook in de war raken door alcohol. We spreken van een alcoholpsychose als iemand zoveel gedronken heeft dat er psychotische verschijnselen gaan optreden. Ook is het mogelijk dat iemand volledig in de war raakt, juist nadat hij gestopt is na een periode van overmatig drinken. Hij wordt onrustig, ziet dingen die er niet zijn, bijvoorbeeld de beruchte ‘beestjes’, en vertoont plukgedrag, bijvoorbeeld aan de kleding of een deken.
Een psychose is een levensbedreigend ziektebeeld waarbij altijd medische hulp moet worden ingeschakeld.

 

Toevoegen

Ben ik verslaafd?

Volgens de officiële definitie (DSM-5) is er sprake van een stoornis in het alcoholgebruik als er sprake is van een problematisch patroon van alcoholgebruik waarbij de volgende kenmerken van toepassing zijn.

Alcohol heeft leuke en positieve kanten, het zorgt voor ontspanning. Dit wordt anders wanneer mensen drinken om minder last van iets vervelends te hebben, wat dat dan ook is. Drinken kan een manier worden om met problemen om te gaan. Alcohol wordt dan een soort oplossing hiervoor. Dan heeft de alcohol een functie gekregen, bijvoorbeeld om verveling tegen te gaan, minder te vervelen, gemakkelijker contact te maken, om spanning te dempen of om afleiding te zoeken. Kenmerkend is dat de drinker steeds minder in staat is om andere oplossingen toe te passen. We spreken dan van een verslaving.

Of je nu verslaafd bent of niet, het loont de moeite je drinkgewoonte te veranderen als de alcohol een functie heeft gekregen.

Volgens de officiële definitie (DSM-5) is er sprake van een stoornis in het alcoholgebruik als er sprake is van een problematisch patroon van alcoholgebruik. Daarbij zijn twee van de volgende kenmerken van toepassing:

  • Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan het plan was.
  • Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen.
  • Gebruik en herstel van gebruik kosten veel tijd.
  • Sterk verlangen om te gebruiken
  • Door gebruik minder goed functioneren op het werk, school of thuis.
  • Blijven gebruiken, ondanks dat het problemen meebrengt in de relatie
  • Door gebruik opgeven van hobby’s, sociale activiteiten of werk
  • Voortdurend gebruik, zelfs als daardoor gevaar ontstaat (bijvoorbeeld rijden onder invloed)
  • Voortdurend gebruik ondanks de kennis dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert.
  • Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen, er ontstaat tolerantie.
  • Het optreden van ontwenning, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken
Toevoegen

Beter slapen zonder alcohol

Alcohol lijkt het goed te doen als inslaapmiddel. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Alcohol lijkt het goed te doen als inslaapmiddel. Toch kleeft daar wel een nadeel aan. Er is namelijk steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Dat ene borreltje of glas wijn worden er misschien geleidelijk aan steeds meer.

Alcohol verhindert een gezonde slaap. De verwerkingsprocessen die zich afspelen in de hersenen, functioneren slechter als er alcohol is gedronken.

Wakker worden en opstaan is uiteraard prettiger als iemand heeft geslapen zonder alcohol. Als je gewend bent om onder invloed te gaan slapen, is hetinderdaad lastiger is om nuchter te gaan slapen. Het lichaam heeft tijd nodig heeft om weer om te schakelen naar een gezond slaappatroon nadat iemand is gestopt bent met drinken.
Bovendien zijn er, bij een gezond slaappatroon, individuele verschillen. Sommige mensen liggen altijd een uurtje wakker voor ze inslapen, anderen slapen licht en worden wakker van nachtelijke geluiden.
Bij inslaapproblemen helpt het aanleren van ontspanningsoefeningen. In de meeste plaatsen is het ook mogelijk een slaapcursus te volgen. Je kunt hiernaar informeren bij jouw POH of huisarts.

Slaaptips
Hieronder enkele tips om beter in slaap te kunnen komen:

  • Zorg ervoor niet een te drukke dagindeling te hebben waarbij je veel dingen moet doen en aan veel dingen tegelijk moet denken. Het is dan logisch dat men dan ’s avonds in bed door blijft gaan met piekeren. Bouw rustmomenten in op een dag, doe even niets en neem de tijd om na te denken.
  • Drink een glas warme melk voor het naar bed gaan.
  • Drink ’s avonds geen koffie met cafeïne. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor het opwekkende effect van de cafeïne en kunnen beter helemaal geen koffie met cafeïne drinken of daar na ongeveer 12.00 uur ’s middags mee stoppen.
  • Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.
  • Bouw een rustmoment in voor het slapen gaan. Luister naar rustige muziek, lees een boek, of maak een korte wandeling.
  • Doe ontspanningsoefeningen. Je vindt deze op het internet, er zijn boeken over te vinden of vraag ernaar bij huisarts of fysiotherapeut.
    Doe geen spannende (computer)spelletjes vlak voor het slapen gaan.
  • Vrijen kan wel een ontspannend effect hebben.
  • Zorg voor regelmaat, ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed.
  • Sporten bevordert een gezond slaappatroon.
  • Gebruik de nacht niet om na te denken, wees hierin streng voor jezelf. Verplaats je gedachten naar ontspannende dingen of laat het denken helemaal los.
  • Ga overdag geen slaap inhalen en sta vroeg op. Houd een vast ritme aan, ook na een slechte nacht.
  • Slaapmiddelen zijn erg verslavend, deze moeten alleen gebruikt worden in noodsituaties, en dan nog alleen kortdurend.

Voor meer informatie kun je ook zoeken op het internet onder ‘slaapklachten’ of ‘ontspanningsoefeningen’.

Toevoegen

Bij twijfel tussen stoppen of minderen met alcohol

Helaas is er geen pasklaar antwoord op de vraag wat gemakkelijker is: stoppen met drinken of minderen. Lees hier meer over de keus tussen stoppen of minderen en de kans op slagen.

Je wilt:

  • helemaal stoppen met drinken
  • minder drinken
  • voorkomen dat je weer terugvalt in overmatig drinken
  • een periode stoppen met drinken en daarna matig drinken
  • eerst proberen minder te drinken, maar wanneer dat niet lukt, helemaal stoppen met drinken

Wat iemand kiest beslist hij zelf. Het is belangrijk dat om achter de keuze te staan: dat vergroot de kans op succes.
Er is geen pasklaar antwoord op de vraag wat gemakkelijker is: stoppen met drinken of minderen. Soms is het eenvoudiger om eerst een periode – bijvoorbeeld drie maanden -helemaal niet te drinken. Daarmee wordt die ingesleten gewoonte aangepakt.

Het is ook niet zomaar te zeggen wat de beste manier is. Bij direct medisch gevaar is de keuze duidelijk: stoppen.

Goede redenen bij het kiezen voor matig drinken

Dit rijtje is goed als checklist te gebruiken. Matig drinken heeft meer kans op succes als iemand:

  1. niet wil stoppen met drinken en ziet zichzelf in staat ziet in de toekomst als een matig drinker door het leven te gaan.
  2. een veilige en verantwoorde manier van drinken wil aanleren.
  3. op een manier leren drinken die niet schadelijk is.
  4. omringd wordt door dierbaren die er vertrouwen in dat dit haalbaar is..
  5. helemaal stopt met drinken als matigen niet lukt
  6. een lichamelijke conditie heeft waarbij matig drinken ook medisch verantwoord is (geen medische bezwaren).
  7. matig wil blijven drinken omdat het gezellig kan zijn om met vrienden mee te doen en omdat drank lekker smaakt.
  8. vrienden heeft die ook matig drinken.
  9. een lange periode probleemloos matig gedronken.
  10. slechts korte tijd (minder dan twee jaar) overmatig dronk.

Vaak is matig drinken moeilijker dan helemaal stoppen; soms ook niet. Iemand moet zelf kiezen wat het beste werkt , desnoods een periode gewoon iets uitproberen.
Kortom: gewoon doen!

Matig drinken: kans van slagen

Uit verschillende studies is gebleken dat de kans op succesvol matig drinken groter is wanneer iemand:

  • jonger is dan 40 jaar.
  • geen verslaving in zijn familie heeft.
  • geen last van ontwenningsverschijnselen heeft en dit vroeger ook nooit heeft gehad.
  • vrouw is.
  • minder dan 10 jaar een probleem met drinken heeft.
  • op andere gebieden géén grote problemen heeft, zoals bijvoorbeeld werk, op financieel gebied, in het gezinsleven, liefdesleven of met huisvesting.
  • vroeger matig gedronken heeft.

Hoe meer van de bovengenoemde punten van toepassing zijn, des te groter is de kans van slagen bij een plan tot minderen. Zijn deze niet van toepassing dan is stoppen met drinken wellicht een betere keuze.

Toevoegen

Direct aan de slag met minder drinken

Hoe verander je automatismen, doorbreek je vaste gewoontes en leer je nieuwe gewoontes aan?

Het gebruik van alcohol kan een ingesleten gewoonte zijn. Iemand is bijvoorbeeld gewend om altijd tijdens het koken een biertje te nemen, of ’s avonds drinkt hij dagelijks een paar glazen wijn. Maar de gewoonte is ongezond en je kunt kiezen voor een gezondere leefstijl. Dan kun je natuurlijk al meteen beginnen met het veranderen van automatismen, de vaste gewoontes doorbreken, nieuwe gewoontes aanleren. Ga eens experimenteren met ander gedrag, en kijk wat dit oplevert. Doorbreek de vaste gewoonte.
Ga meteen aan de slag. Hieronder enkele voorbeelden van hoe je dit kunt aanpakken.

  • Varieer met het soort drank. Drinkt iemand bijvoorbeeld altijd bier uit een pijpje? Vervang dit dan eens door een ander merk bier, door een ander formaat fles of glas, of een ander soort drankje.
  • Waar drink je uit? Is er een lievelingsglas? Vervang dit dan eens door een ander soort of kleiner maat glas.
  • Op welk tijdstip drink je meestal, is daar een vaste gewoonte in? Misschien kun je daarin eens testen wat er gebeurt, hoe is het om op een ander tijdstip te drinken dan men gewend is. Stel je drinkt bijvoorbeeld altijd bij het koken, probeer eens om dit uit te stellen tot het eten klaar is. Of tot na het eten. Of spreek met jezelf af dat om voor of na een bepaald uur niet meer te drinken.
  • Wanneer had iemand voor het laatst een alcoholvrije dag? Dat kan een goed gedragsexperiment zijn. Spreek af om een hele dag niet te drinken. Hoe zou dat bevallen? Gewoon doen, dan merk je vanzelf hoe dit bevalt. (Acuut stoppen met drinken is niet aan te bevelen als iemand ontwenning verwacht, overleg dit met de POH of huisarts)
  • Waar drinkt iemand meestal, is er sprake van een vaste plek? Er kan ook worden gevarieerd met de plek waar iemand drinkt. Is er een vaste stoel, een vaste plek in het café, doorbreek dan die gewoonte. Maak het wat minder comfortabel, ga bijvoorbeeld aan de keukentafel zitten, of kies een ander café of andere tafel.
Toevoegen

Omgaan met zin in drinken (uitlokkers)

Je hebt meer zin in drinken op plekken en in situaties waar je vaker drinkt of gedronken hebt. Je hebt: ’trek’. Het is echter niet zo dat de treksymptomen alleen maar kunnen verdwijnen als je gaat drinken.

Je hebt meer zin in drinken op plekken en in situaties waar je vaker drinkt of gedronken hebt. Deze situaties, zoals het binnenlopen van een café of het zien van alcoholische drank, zijn voor je lichaam namelijk goede voorspellers van het nuttigen van een alcoholische consumptie. Je lichaam reageert daar op met een tegenreactie. De beleving van deze tegenreactie voelt als trek. Deze lichamelijke sensaties lijken vaak op ontwenningsverschijnselen. Iedereen heeft zijn eigen beleving van trek maar de meeste mensen herkennen het krijgen van een wat verhoogde hartslag, een droge mond (dorst!), zweten en een onrustig gevoel.

Deze tegenreactie treedt op voordat je alcohol gaat drinken. Je lichaam bereidt zich voor op de alcohol. De bedoeling hiervan is om het evenwicht in het lichaam te waarborgen.

Door alcohol te drinken verdwijnen de treksymptomen. De combinatie van de alcohol en de tegenreactie van je lichaam zorgen ervoor dat er weer een evenwicht ontstaat in het lichaam. Dit evenwicht ontstaat niet direct na het eerste of tweede glas. Daardoor is het verleidelijk om door te gaan drinken!

Naarmate iemand vaker alcohol drinkt, wordt de tegenreactie sterker. Er is steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken (=tolerantie).

Het is echter niet zo dat de treksymptomen alleen maar kunnen verdwijnen als je gaat drinken. De tegenreactie van je lichaam neemt na verloop van tijd vanzelf af, waardoor de trek vanzelf over gaat. Door het uitzitten en ervaren van de trek, nemen de lichamelijke symptomen af. Dus: trek gaat vanzelf over. Alcohol is hiervoor niet noodzakelijk!

Toevoegen

Test je kennis | Alcohol

Test je kennis over alcohol en gebruik

Kennisquiz 1 | Alcohol

 

Weet je welke klachten het gevolg kunnen zijn van alcoholgebruik? Test jouw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. In de bijlage ‘antwoorden kennisquiz alcohol’ vind je de antwoorden en de toelichting hierop.

Kennisquiz alcohol

1. Regelmatig te veel alcohol drinken kan leiden tot:
A. Jeuk klachten
B. Depressie
C. Verbeterde stemming

2. Als je niet kunt slapen kun je het beste een borreltje nemen
A. Waar, dan voel je je ’s ochtends weer helder en fit
B. Waar, als je ’s avonds alcohol gedronken slaap je dieper en rust je beter uit
C. Niet waar, alcohol verstoort een gezonde slaap

3. Maagpijn en darmklachten zoals diarree verminderen als je stopt met drinken
A. Dat is waar
B. Niet waar, darmklachten verergeren juist als je stopt met alcohol
C. Niet waar, maagpijn verergert juist als je stopt met alcohol

4. Bier en wijn drinken is minder verslavend als sterke drank
A. Waar, bier en wijn zijn minder schadelijk
B. Niet waar, alcohol is alcohol, het maakt niet uit welke drank je drinkt
C. Waar, pas als je aan de sterke drank gaat ben je echt verslaafd

5. Alcohol drinken werkt
A. Pijnstillend
B. Stimulerenda
C. Opwekkend

6. Alcohol drinken veroorzaakt géén…
A. stress klachten
B. whiplash klachten
C. burn-out klachten

7. Regelmatig te veel drinken veroorzaakt
A. Vergeetachtigheid, prikkelbaarheid
B. Hartkloppingen, trillen, veel moe zijn
C. Beide

Toevoegen

Test je kennis | Alcohol | Antwoorden

Antwoorden Kennisquiz Alcohol

Antwoorden kennisquiz Alcohol

 

1. Regelmatig te veel alcohol drinken kan leiden tot:
A. Jeuk klachten
B. Depressie
C. Verbeterde stemming

Het juiste antwoord is: B.

Overmatig drinken verergert depressieve klachten. Te veel drinken is vaak zelfs de veroorzaker van een depressie. Na het stoppen met drinken staan mensen binnen enkele weken al op een meer positieve manier in het leven. Voor slechts een kleine groep drinkers geldt dat ze last blijft houden van depressieve klachten na het stoppen met overmatig alcoholgebruik. De depressie kan dan met medicatie en therapie behandeld worden. Een depressie kan echter niet effectief behandeld worden zolang men blijft drinken.

2. Als je niet kunt slapen kun je het beste een borreltje nemen
A. Waar, dan voel je je ’s ochtends weer helder en fit
B. Waar, als je ’s avonds alcohol gedronken slaap je dieper en rust je beter uit
C. Niet waar, alcohol verstoort een gezonde slaap

Het juiste antwoord is: C.

Alcohol lijkt het goed te doen als inslaapmiddel maar het verhindert een gezonde slaap. Het kan slaapproblemen juist veroorzaken en versterken. Minder drinken of op een ander tijdstip kan de slaapklachten verhelpen. De verwerkingsprocessen die zich afspelen in je hersenen, functioneren slechter als mensen alcohol hebben gedronken. Je rust dus minder goed uit als je gedronken hebt. Wakker worden en opstaan is uiteraard ook prettiger zonder te hebben gedronken. Als mensen gewend zijn om onder invloed te gaan slapen, kan het lastiger zijn om nuchter te gaan slapen. Het lichaam heeft dan wat tijd nodig om weer om te schakelen naar een gezond slaappatroon.

3. Maagpijn en darmklachten zoals diarree verminderen als je stopt met drinken
A. Dat is waar
B. Niet waar, darmklachten verergeren juist als je stopt met alcohol
C. Niet waar, maagpijn verergert juist als je stopt met alcohol

Het juiste antwoord is: A.

Als iemand alcohol drinkt maakt de maag meer maagzuur aan. Regelmatig alcohol drinken kan op den duur leiden tot aantasting van het maagslijmvlies. Er kan een chronische ontsteking van het maagslijmvlies ontstaan. Het verteren van het voedsel wordt ook moeilijker. Je merkt dat door maagpijn, soms ook misselijkheid en braken. Ook het darmslijmvlies is gevoelig voor ontstekingen door overmatig alcoholgebruik. Sommige mensen ontwikkelen chronische diarree van overmatig drinken.

4. Bier en wijn drinken is minder verslavend als sterke drank
A. Waar, bier en wijn zijn minder schadelijk
B. Niet waar, alcohol is alcohol, het maakt niet uit welke drank je drinkt
C. Waar, pas als je aan de sterke drank gaat ben je echt verslaafd

Het juiste antwoord is: B.

Het maakt niet uit welke drank men drinkt. Hoe schadelijk of verslavend het is hangt ervan af hoe vaak en hoe veel iemand nuttigt. En ook of het drinken voor problemen zorgt. De hoeveelheid waarvan de gezondheidsraad (2015) zegt dat die geen schade oplevert op lange termijn, dus wat verantwoord drinken is, dat is: Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één standaardglas per dag. Als er een problematisch patroon van alcoholgebruik is, dan spreken we, volgens de officiële definitie (DSM-5), van ‘een stoornis in het alcoholgebruik’. Dat is zo bij minimaal 2 kenmerken van onderstaand rijtje:
• Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan het plan was.
• Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen.
• Gebruik en herstel van gebruik kosten veel tijd.
• Sterk verlangen om te gebruiken
• Door gebruik minder goed functioneren op het werk, school of thuis.
• Blijven gebruiken, ondanks dat het problemen meebrengt in de relatie
• Door gebruik opgeven van hobby’s, sociale activiteiten of werk
• Voortdurend gebruik, zelfs als daardoor gevaar ontstaat (bijvoorbeeld rijden onder invloed)
• Voortdurend gebruik ondanks de kennis dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert.
• Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen, er ontstaat tolerantie.
• Het optreden van ontwenning, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken

Verslaafd of niet, het loont de moeite de drinkgewoonte te veranderen als het drinken voor problemen zorgt of een manier is geworden om met problemen om te gaan.

5. Alcohol drinken werkt
A. Pijnstillend
B. Stimulerend
C. Opwekkend

Het juiste antwoord is: A.

Alcohol heeft een verdovende werking, dus het helpt bij pijn. Bijvoorbeeld kiespijn vermindert als je alcohol drinkt. Het helpt echter maar tijdelijk. Als de alcohol is uitgewerkt, voel je de kiespijn weer. Zo kan een bezoekje aan de tandarts wel worden uitgesteld, maar de kies wordt er niet beter van. Dit geldt ook voor andere pijn in het lichaam. De pijn wordt verdoofd, maar de kwaal niet verholpen. Alcoholgebruik vertraagt bovendien het genezingsproces. Het afbreken van alcohol vergt energie die het lichaam nodig heeft om te herstellen. In sommige gevallen is het zelfs zo dat overmatig drinken juist de oorzaak is van pijn, zoals bij maagpijn of hoofdpijn.

6. Alcohol drinken veroorzaakt géén…
A. stress klachten
B. whiplash klachten
C. burn-out klachten

Het juiste antwoord is: B.

Overmatig drinken kan zowel stress als burn-out klachten veroorzaken of verergeren. Alcoholgebruik geeft een tijdelijk een gevoel van ontspanning maar het is, zodra het is uitgewerkt, geen oplossing voor stress en burn-out klachten. Het staat het oplossen van problemen in de weg omdat alcohol psychische klachten verergert. Het zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om stress en problemen het hoofd te bieden. Het gevoel van falen en mislukken wordt daardoor erger. Dit verergert de gevoelens van stress weer. Door te stoppen met drinken krijgen de hersenen de meeste kans op herstel. Stoppen met drinken vergroot de stressbestendigheid en het vermogen om problemen op te lossen.

7. Regelmatig te veel drinken veroorzaakt
A. Vergeetachtigheid, prikkelbaarheid
B. Hartkloppingen, trillen, veel moe zijn
C. Beide

Het juiste antwoord is: C.

Alcohol kan al deze problemen veroorzaken, in stand houden of verergeren. Andere klachten die vaak met overmatig alcoholgebruik samengaan zijn stress, problemen met werk of studie, agressie, relatieproblemen, nervositeit en somberheid. Stoppen met drinken zal de klachten verminderen en is nodig om problemen aan te kunnen pakken op een manier die wel werkt.

Toevoegen

Tips bij het stoppen met alcohol

Als je hebt besloten om te stoppen met alcohol drinken, is het goed je daarop voor te bereiden. Des te groter is de kans op succes.

Als je hebt besloten om te stoppen met alcohol drinken, is het goed je daarop voor te bereiden. Des te groter is de kans op succes. Hieronder volgen een aantal tips die daarbij kunnen helpen. Lees ze aandachtig door, en probeer ze toe te passen op je eigen situatie.

– Zorg voor alcoholvrije drankjes in huis die je lekker vindt.
– Houd een regelmatig leefpatroon aan.
– Vermijd drinksituaties.
– Geen alcoholvoorraad in huis.
– Zorg voor een goede tijdsindeling met voldoende ontspanning en afleiding.
– Vermijd stressvolle situaties.
– Eet voldoende (een lege maag geeft sneller trek in drinken).
– Raak niet in paniek als je trek merkt. Dit is een moment dat voorbij gaat.
– Beloon jezelf regelmatig voor je prestatie.
– Organiseer steun in je directe omgeving. Op wie kun je een beroep doen als het lastig wordt of je wilt gewoon even praten?
– Denk regelmatig aan de voordelen die het niet drinken voor je heeft.
– Drink veel water.
– Geef niet te snel op.
– Kijk niet te ver vooruit.
– Probeer in gedachten bezig te zijn met wat je wel mag eten en drinken en richt niet op wat je niet mag drinken van jezelf.
– Overweeg of je ondersteunende medicatie wilt gebruiken, overleg dit met de POH of huisarts.

Het is belangrijk om te beseffen dat het stoppen met drinken een behoorlijke verandering is. Als men langere tijd gewend is om dagelijks, wekelijks of op vaste tijden alcohol te drinken zul hij of zij op deze momenten iets gaan missen. Als je gewend bent om alcohol te drinken om minder last te hebben van vervelende gedachten of gevoelens, zul je nu een nieuwe manier moet vinden om hiermee om te gaan. Het is goed om te beseffen dat dit ingrijpende veranderingen kunnen zijn in het dagelijkse leefpatroon. Je stelt een hoge eis aan jezelf en hebt de verwachting dat dit je goed af gaat. Dit is een belangrijk en goed streven.

Toch is het ook goed om van te voren stil te staan bij het moment waarop het plan misschien niet lukt. Als het een keer de mist in gaat, is dan het hele plan verloren? Heeft het voortzetten van de plannen om te stoppen dan nog wel zin? Hoe ga je om met deze teleurstelling en hoe pak je de draad weer op?

Toevoegen

Tips om te minderen met alcohol

Hoe houd je de controle over je alcoholgebruik? Deze tips zijn opgesteld aan de hand van succesvolle ervaringen van anderen.

Hier volgen enkele praktische tips die kunnen helpen om controle te houden op het drankgebruik. Deze tips zijn opgesteld aan de hand van succesvolle ervaringen van anderen.

Algemene tips voor matig drinken

  • Wissel het drinken van bier of wijn af met het drinken van water. Drink na elk glas alcohol een glas water of fris. Je drinkt dan minder alcohol en het promillage alcohol in je lichaam loopt minder snel op.
  • Begin de avond met fris of water en ga later op de avond pas over op het drinken van alcohol. Je drinkt dan veel minder alcohol. Pas dan wel op dat je niet gaat ‘inhalen’.
  • Kies voor een ander drankje dan je favoriete drankje.
  • Houd het drinktempo laag.
  • Zet na elke slok het glas weer neer.
  • Ga niet drinken bij spanningen, irritaties of problemen.
  • Drink niet op een lege maag.

Situaties buitenshuis (bijvoorbeeld de kantine of het café)

  • Sluit aan bij de niet-drinkers op een feestje.
  • Blijf niet ‘hangen’. Spreek met jezelf of je partner een tijd af om te vertrekken.
  • Spreek van te voren, met jezelf of anderen, af hoeveel je wilt drinken en wanneer je wilt drinken. Houd je aan die afspraak.
  • Neem niet teveel geld mee. Laat het bankpasje thuis.
  • Wie is de BOB? De BOB, Bewust Onbeschonken Bestuurder, blijft nuchter en brengt de mensen veilig thuis. BOB zijn helpt om niet te drinken.

Thuissituatie

  • Zorg dat er geen of weinig alcohol in huis is.
  • Maak het lastig om een nieuw glas te nemen. Zet bijvoorbeeld de fles ver weg, zodat je minder snel in de verleiding komt om bij te schenken.
  • Drink uit kleine glazen.
  • Ga op tijd naar bed of ga tegelijk met je partner naar bed.
  • Ga op een andere plek zitten dan de plek waar je gewoonlijk zit als je drinkt. Kies bijvoorbeeld voor een stoel in plaats van de bank.

Misschien de moeite waard om de tips uit te proberen. Veel succes ermee!