Wat zijn jouw drempels om gebruik bespreekbaar te maken?
Een cliënt vragen naar zijn of haar gebruik kan best lastig zijn. Hoe moeilijker je er zelf over denkt, des te lastiger maak je het voor de cliënt om hier open over te praten en er zonder oordeel naar te kijken. Ben je bewust van je eigen referentiekader. Bespreek dit zo nodig met collega’s. Welke redenen herken je om niet door te vragen en het gesprek hierover uit de weg te gaan?
Organisatorische redenen
- “Ik heb in een half uur niet genoeg tijd hiervoor”
- “Andere hulpverleners zullen dit wel bespreken of al besproken hebben”
Persoonlijke redenen
- “Ik drink zelf ook weleens. Wie ben ik om daar iets van te zeggen?”
- “Ik vind het vrij normaal als mensen dagelijks een drankje nemen en af en toe eens te diep in het glaasje kijken”
- “Mijn broer of partner heeft een alcoholprobleem”
- “Wat voor beerput trek ik open als ik over het gebruik begin?”
- “Ik weet niet genoeg van verslaving”
Normen en waarden
- “Vragen naar gebruik is te privé”
- “Doorvragen voelt ongemakkelijk, als een beschuldiging of afkeuring”
- “Ik ben bang dat ik daarmee de vertrouwensrelatie met de cliënt beschadig”
De cliënt in beweging krijgen
Als je je doel helder hebt, dan ervaar je minder drempels om te praten over gebruik. Jouw doel is om mensen in beweging te krijgen.
Dit doet je door een onderzoekende houding en onvoorwaardelijk acceptatie. Informeer de cliënt over de relatie tussen de klachten en gebruik. Laat mensen zelf conclusies trekken. Motiveer voor gedragsverandering door het uitlokken van verandertaal bij de cliënt: ‘wat zou er veranderen als je niet zou gebruiken?’ en ‘wat zou het opleveren als je minder zou….?’. Bekrachtig positief wat goed gaat.
Wanneer de cliënt vraagtekens gaat zetten bij zijn gewoonte met betrekking tot gebruik dan is er al een grote stap gemaakt.
Je hoeft problemen met gebruik van de cliënt niet zelf op te lossen. Mocht het nodig zijn dan kun je doorverwijzen. Bij verslaving aan alcohol en drugs en bij het gebruik van meerdere middelen tegelijk verwijst je altijd naar de verslavingszorg.