Hulp
Vraag 1 van 7

Regelmatig te veel alcohol drinken kan leiden tot:

  • Overmatige eetlust
  • Depressie
  • Verbeterde stemming

Als je niet kunt slapen kun je het beste een borreltje nemen.

  • Waar, dan voel je je ’s ochtends weer helder en fit
  • Waar, als je ’s avonds alcohol hebt gedronken slaap je dieper en rust je beter uit
  • Niet waar, alcohol verstoort een gezonde slaap

Maagpijn en darmklachten zoals diarree verminderen als je stopt met drinken

  • Dat is waar
  • Niet waar, darmklachten verergeren juist als je stopt met alcohol
  • Niet waar, maagpijn verergert juist als je stopt met alcohol

Bier en wijn drinken is minder verslavend dan sterke drank

  • Waar, bier en wijn zijn minder schadelijk
  • Niet waar, alcohol is alcohol, het maakt niet uit welke drank je drinkt
  • Waar, pas als je aan de sterke drank gaat ben je echt verslaafd

Alcohol drinken werkt

  • Pijnstillend
  • Stimulerend
  • Opwekkend

Alcohol drinken veroorzaakt géén…

  • stress klachten
  • whiplash klachten
  • burn-out klachten

Regelmatig te veel drinken veroorzaakt

  • Vergeetachtigheid, prikkelbaarheid
  • Hartkloppingen, trillen, veel moe zijn
  • Bovenstaande antwoorden zijn beide goed
Vraag

Strottenhoofd

Alcohol wordt gedronken en komt dus via de mond binnen. Vervolgens komt de alcohol na het doorslikken terecht in de slokdarm. Vanaf het drinken van zes glazen is er een grotere kans op kanker in de mond, keel en in het strottehoofd. Vrouwen hebben zelfs al vanaf vier glazen een grote kans op slokdarmkanker. Ook kan het eerder voor infecties en het niet helen van wonden zorgen.

Hart

De alcohol wordt opgenomen in het bloed. Het hart pompt het bloed, met de alcohol, door het hele lichaam en alle organen. Door de alcohol moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Daardoor kun je vermoeidheidsklachten krijgen. Bij vaak en veel drinken kan je hart beschadigen en op den duur zijn werk niet meer goed doen. Vanaf het drinken van drie glazen alcohol per dag is er een verhoogde kans op een hartinfarct.

Lever

Na de hersenen brengt het bloed alcohol naar de lever. Alcohol is giftig. Acetaldehyde is een giftige stof, een afbraakproduct waar we last van hebben. De lever breekt dat gif af en daarvoor moet de

lever hard werken. De lever doet er ongeveer 1,5u over om één glas alcohol af te breken. Door veel alcohol te drinken kan de lever beschadigd raken waardoor hij niet meer goed kan werken. Als er langdurig en veel wordt gedronken, kan de lever zelfs onherstelbaar worden beschadigd.

Ook bij stevig weekenddrinkgedrag kan de lever vervetten. Dit betekent dat de lever niet genoeg tijd krijgt om te herstellen. De lever slaat daardoor vet op, en dat is te merken aan de zogenaamde vetlever.

Nieren

In de nieren worden vocht en afvalstoffen uit het bloed gehaald. Als je veel drinkt moet je veel plassen. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. Er kan dus, ondanks veel drinken, toch een vochttekort ontstaan. Van alcohol drinken krijg je dus dorst, in plaats van dat het je dorst lest. Dat vochtverlies zorgt na overmatig drinken ook voor nadorst. Ook zorgt het vochtverlies de volgende dag voor de bekende (kater) hoofdpijn. Daarnaast kan het de slaap verstoren als je steeds uit bed moet om te plassen

Darmen

Na de maag komt alcohol terecht in de darmen. De darmen zorgen er voor dat de alcohol wordt opgenomen in het bloed. Vanaf drie glazen per dag is er een verhoogde kans op dikke darm en endeldarm kanker. Op den duur kan dit ook de trek in voedsel of zelfs een gezond metabolisme verstoren. Vitaminegebrek kan vermoeidheid veroorzaken. Er is een relatie tussen goed werkende darmflora en je immuunsysteem. Hierdoor kunnen zich allergieën en infecties ontwikkelen.

Hersenen

Alcohol komt via het bloed ook in de hersenen. Alcohol heeft een verdovend effect op alle hersenfuncties. Het werkt ontremmend en je wordt onverschilliger. Ook merk je het verdovende effect doordat iemand tijdens het drinken steeds minder goed kan horen en minder goed kan zien. Ook het praten, denken en bewegen vertraagt door de alcohol.

Drinken voor het slapen gaan verstoort de verwerkingsprocessen die zich afspelen in de hersenen. Alcohol verhindert zo een gezonde slaap.

Als iemand regelmatig te veel drinkt gaan de hersenen op den duur minder goed werken. Al vanaf het drinken van drie glazen per dag, is er het risico hersenweefsel te verliezen. Dat zorgt voor vergeetachtigheid. Hoe vaker en hoe meer er gedronken wordt, hoe meer hersenschade ontstaat. Vanaf het drinken van zeven glazen per dag is er meer kans op een herseninfarct.

Regelmatig veel drinken veroorzaakt een vermindering van de cognitieve functies.

mental_3

Slaapproblemen

‘Als je niet kunt slapen, moet je maar een borreltje nemen…’

Alcohol lijkt het goed te doen als inslaapmiddel. Toch kleeft daar wel een nadeel aan. U heeft namelijk steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Dat ene borreltje worden er misschien geleidelijk aan steeds meer.

Alcohol verhindert een gezonde slaap. De verwerkingsprocessen die zich afspelen in uw hersenen, functioneren slechter als u alcohol hebt gedronken.

Wakker worden en opstaan is uiteraard prettiger als u hebt geslapen zonder alcohol. Als u gewend bent om onder invloed te gaan slapen, zult u merken dat het ook inderdaad lastiger is om nuchter te gaan slapen. Realiseert u zich dat uw lichaam tijd nodig heeft om weer om te schakelen naar een gezond slaappatroon nadat u gestopt bent met drinken.
Bovendien zijn er, bij een gezond slaappatroon, individuele verschillen. Sommige mensen liggen altijd een uurtje wakker voor ze inslapen, anderen slapen licht en worden wakker van nachtelijke geluiden.

Psychose

Psychotisch betekent eigenlijk ‘in de war zijn’; we spreken van een psychose als iemand het contact met de realiteit kwijt raakt. Hij hallucineert, ziet of hoort dingen die anderen niet waarnemen. Daarbij hoort een gevoel van dreiging of angst. Het denken raakt ook verstoord, krijgt vaak een achterdochtige lading: waanideeën over complotten, achtervolgingen, afluisterpraktijken of beïnvloeding van de hersenen.

Voor mensen die last hebben (gehad) van psychotische verschijnselen, is het gebruik van alcohol af te raden. Het effect van de alcohol is onvoorspelbaar en kan een psychose uitlokken.

Angstklachten

Een gevoel van angst kan functioneel zijn; dit is een natuurlijke reactie op een bedreigende situatie, het maakt u op uw hoede en beschermt u. Soms is het echter zo dat de angst te groot wordt en uw leven gaat beheersen. U durft bijvoorbeeld de deur niet meer uit, of u bent bang om te gaan slapen.

Alcohol drinken kan voor u een hulpmiddel zijn geworden om met uw angst om te gaan. Onder invloed durft u misschien meer, het angstige gevoel wordt gedempt. De alcohol helpt tijdelijk als symptoombestrijder. Maar het lost natuurlijk niets op. U zult merken dat u steeds meer alcohol nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

Regelmatig en veel alcohol drinken maakt labiel en zorgt dat u steeds angstiger wordt. De oorzaak van de angst wordt niet weggenomen door drank.

Depressieve klachten

Alcohol verdooft, ook het gevoel. De somberheid lijkt minder voelbaar, de eenzaamheid drukt minder. De lege uren lijken sneller te verglijden. Irritaties worden gemakkelijker weggewuifd. Als u onder invloed bent, geeft alcohol verlichting: u bent wat onverschilliger als u onder invloed bent. Op de lange termijn helpt het u echter niet. Zodra de alcohol is uitgewerkt zijn de vervelende gevoelens terug.

Nare gevoelens wegdrinken is dus geen oplossing. Het is zelfs zo dat alcohol op den duur juist depressieve gevoelens versterkt en zelfs veroorzaakt!

Alcohol is een beruchte veroorzaker van depressie. Als u stopt met drinken, zal deze depressie verdwijnen.